1. Anasayfa
  2. Seyahat

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri


0

Bu dünya, bu doğa hepimizin. Biz bu dünyayı temizledikçe ve korudukça hem doğanın ömrünü uzatmış olacağız hem de tüm canlıların yaşam kalitesini artıracağız. Unutmamalıyız ki, çevre bilinci öncelikle bireyin kendisinde başlar. Doğa dostu bireyler kazanmak ve daha temiz bir yaşam için bu içeriğimizde dünyadan geri dönüşüm projeleri listesi hazırladık. Haydi, daha temiz bir doğa için başlayalım!

1. Suda Yüzen Geri Dönüşüm Parkı

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Gelecek vaat eden bu geri dönüşüm parkı projesi, Hollanda’nın Rotterdam kentinde gerçekleştirildi. Yakın tarihe ait bu proje, doğa tutkunları için bir umut oldu. Park, üzerinde yüzdüğü nehirden besleniyor. Nehirden toplanan plastikler parkın yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Böylece hem halkın ziyaret edebileceği bir alan haline geliyor hem de bulunduğu çevreyi temizliyor. Ayrıca yeni malzemeler toplandıkça park, bu malzemelerle büyüyebiliyor. Neredeyse 30’a yakın kuruluşun desteklediği bu projenin hem halk için konforlu bir yer olması hem de geri dönüşüme yönelik bir farkındalık yaratması amaçlanmış.

2. Kahve Telvesinden Kahve Fincanı

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Kaffeeform tarafından ortaya çıkan bu proje, neredeyse hepimizin her gün içtiği kahveyi bambaşka şeylere dönüştürüyor. Özellikle son yıllarda dünya çapında artan kahve tüketimi, çalışan ekibi bu konuya çözüm bulmaya itmiş. Kaffeeform ekibi 2015 yılından beri Almanya’nın Berlin şehrinde çalışmalarını sürdürüyor. Kahve telvesinden geri dönüştürdükleri ilk eşya bir kahve fincanıydı. Ardından farklı formlarda kahve bardakları üretmeye devam ettiler. Eğer Berlin’e yolunuz düştüğünde kahvenizi, yine kahvenin geri dönüştürülmesiyle yapılan bardaklarda içmek isterseniz Kaffeeform ofisini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden alışveriş imkanı da bulunuyor.

3. Portakal Kabuklarından Bardak

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Uluslararası bir tasarım ofisi olan Carlo Ratti Associati, İtalya’nın Torino kentinde hizmet veriyor. Oldukça yenilikçi projeler üreten bu ekip “Feel the Peel” adı verdiği bu geri dönüşüm projesiyle büyük ses getirdi. Üretilen portakal geri dönüşüm otomatı, portakal suyu içme eylemine bambaşka bir çözüm getirmiş. Otomat, portakal suyunu sıkarak, portakalın kabuklarından 3D yazıcı aracılığıyla biyoplastik bardak üretiyor. Ardından sıktığı portakal suyunu bu kendi ürettiği bardağa boşaltarak size sunuyor. Boyu 3 metreye yakın olan bu makine, yaklaşık 1,500 adet portakal depolayabilecek kapasitededir.

4. Ulaşımda Plastik Para Birimi

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Bu yaratıcı ve yenilikçi geri dönüşüm projesi de İtalya’nın güzel şehri Roma’da uygulandı. “Viaggi + Ricicli” Roma halkından büyük ilgi gördü. Proje aynı zamanda ismini İtalyanca’da “seyahat et ve dönüştür” sözcüklerinden alır. Roma’nın bazı metro istasyonlarına konumlandırılmış plastik şişe toplayan otomatlar, karşılığında ulaşımda kullanılabilen maddi destek sağlıyor. Atık plastik şişelerini bu otomata getiren halk, şişe başına 5 cent kazanıyor. Roma metrosunda standart bir ulaşım biletinin 1,50 euro olduğunu düşünürsek, 30 adet atık şişe karşılığında 1 adet tam bilet kazanmış oluyorsunuz. Buna benzer bir uygulama da geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da denenmeye başlanmıştı. Dileriz bu uygulama tüm dünyaya yayılır.

5. Yapı Malzemesi Olarak Mantar

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Bir ev düşünün ki, bu evin yapımında yaygın inşaat malzemeleri yerine geri dönüştürülmüş mantar tıpa atıkları kullanılmış olsun. İngiltere’nin Berkshire bölgesinde bulunan bu sürdürülebilir ev projesi Dido Milne, Matthew Barnett Howland ve Oliver Wilton isimli 3 mimar tarafından tasarlanmıştır. Görünüş itibariyle meşhur Harran Evleri’ni andıran bu evin duvarlarından çatısına kadar neredeyse her kısmında malzeme olarak mantar kullanılmış. Toplam kullanım alanı 44 metrekare olan bu minik evin yapımında herhangi bir harç kullanılmamıştır. Yapımı oldukça pratiktir hatta parçaları inşaat alanında el ile monte edilebilir. Bu proje sayesinde özellikle inşaat alanında geri dönüşüm farkındalığı yaratılmıştır.

6. Hurda Bisiklet Parçalarından Mobilya

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Qiang Huang isimli endüstriyel tasarımcı, hurdaya ayrılmış bisiklet parçalarını geri dönüştürerek bu parçalardan mobilya üretmeye karar verdi. Bu yaratıcı geri dönüşüm projesi dünya çapında büyük ilgi gördü. Bu projenin çıkış noktası, Çin’de bisiklet kullanımının artışıyla bisiklet atıklarının kontrolsüzce doğayı kirletmesi oldu. Ardından Qiang Huang, “Bike Scavengers” isimli bir dernek kurdu ve kullanılmayan bisiklet parçalarını geri dönüşüm için toplamaya başladı. Bu atık parçalardan mobilya üreten dernek, mobilya sektörüne yenilikçi bir bakış açısı kazandırdı. Ayrıca ekip, ürettiği mobilyaların kullanışlı olmasına da büyük özen gösteriyor.

7. Eski Boya Kalemlerinden Yenilerine

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Doğa dostu bir yaşam için geri dönüşüm projeleri listemizde yer alan bir proje de The Crayon Initiative adlı bir kuruluşa ait. Bu doğa dostu ekip, restoranlardan, evlerden veya okullardan kullanılmayan mum boya kalemlerini toplayarak geri dönüştürüyor. Topladığı atık mum boya kalemlerini eritip yenilerini üreten bu kuruluş, ABD’de ülke genelinde hizmet veriyor. Geri dönüştürülen kalemler satışa çıkarılıyor veya çocuk hastanelerine bağışlanıyor. Gördüğümüz gibi atık boya kalemleri geri dönüştürülerek hastanedeki çocuk hastaların hayal gücüne katkı sağlıyor. Ayrıca mum boya kalem atıkları doğadan temizlenmiş olup canlıların yaşam kalitesini artırmaktadır.

8. Parmak Arası Terlikten İstihdam

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Plastik atıklar, karşımıza değişik şekillerde doğayı kirletirken çıkabiliyor. Bir deniz biyoloğu olan Julie Church, plastik parmak arası terliklerin küresel bir doğa sorunu olduğunu fark etti. Genelde su kenarında kullanılan parmak arası terlikler, başta deniz canlıları olmak üzere birçok canlının hayatını tehdit ediyor. Julie Church, bu soruna yenilikçi bir proje ile çözüm bularak Ocean Sole adındaki kendi şirketini kurdu. Atık haline gelen kullanılmış parmak arası terlikleri geri dönüştürerek oyuncak ve hediyelik eşya üretmeye başladı. Bu projenin ortaya çıkışında Church’ün ilham aldığı yer olan Kenya’da yeni bir istihdam alanı doğmuş oldu. İşsiz kalmış yerli kadınlar plajlardan ve su kenarlarından atık parmak arası terlik toplayarak yeniden iş sahibi oldu. Ocean Sole’nin hedefi, yılda 750.000 parmak arası terlik geri dönüşümünü gerçekleştirmektir.

9. Geri Dönüşüm Alışveriş Merkezi

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

ReTuna Återbruksgalleria, dünyanın ilk geri dönüşüm alışveriş merkezidir. İsveç’in Eskilstuna şehrinde inşa edilmiştir. Bu geri dönüşüm alışveriş merkezinde satılan her şey sürdürülebilir eşyalardır. Satışı yapılan eşyaların tamamının daha önce dönüştürülmüş veya dönüştürülebilir olması gereklidir. Misafirler, atıklarını atık depolarına ayrıştırarak atıyor ve atıklarının geri dönüştürülmesini sağlıyorlar. ReTuna Återbruksgalleria’nın geri dönüşüm merkezinin yanında konumlanmasının da büyük katkısı bulunmaktadır. Bu konumlanma sayesinde atıkların geri dönüşüm merkezine ulaştırılmasında hem zamandan hem de enerjiden tasarruf edilir.

10. Saç ve Kürk ile Doğa Temizliği

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin Geri Dönüşüm Projeleri

Belki bir kuaförde çalışıyorsunuz ya da bir evcil hayvanınız var. İş yerinizdeki atık saçları veya evinizde topladığınız hayvan tüylerini geri dönüştürmek istemez miydiniz? San Francisco merkezli ekolojik yardım kuruluşu Matter of Trust ve projesi tam da bunun için var. Saç ve kürk atıkları toplayan bu doğa dostu ekip bu atıklardan yağ emici paspaslar yapıyor. Bu yağ emici paspasları ise petrol sızıntılarını temizlemek için kullanıyor. Yani doğa hem atık saçlardan ve kürklerden temizlenmiş oluyor, hem de petrol sızıntılarından. Dilerseniz bu kuruluşa bağışta bulunabilirsiniz. Kuruluş bağış olarak saç veya kürk aldığı gibi maddi destek de kabul ediyor. Hatta kendi evinizdeki bireysel atıklarınızı da az çok demeden geri dönüşüme yollayabilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim