İstanbul’da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

4 dk okuma süresi


İstanbul, ülkemizin aslında dünyaya açılan kapısı. Bu kapının eşiğinde olup da gezmeyen var mıdır acaba? Avrupa ve Asya’yı bağlayan bir köprü olması, İstanbul’u yüzyıllardır paylaşılamayan bir kent haline getirmiş. Birçok devletin sahip olmaya çalıştığı, çok büyük ve etkileyici izler bıraktığı bir açık hava müzesi… Mimari yapıları, tarihi, siluetleri, boğaz manzaralarıyla dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi. Eğer ki kısa süreliğine de olsa bu kente yolunuz düşerse, İstanbul’da görülmesi gereken 10 tarihi yapı listemizi incelemeye ne dersiniz?

1. Ayasofya

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

Ayasofya, mimari anlamda hem ülkemizde hem dünyada ayrı bir öneme sahip. Bazilika ile kubbenin birleştirilerek yeni bir plan tipi ortaya çıkması yönünde mimarlık tarihindeki yerini almıştır. Kutsal Bilgelik anlamına gelen Ayasofya Bizans döneminde kutsal emanetlerin de yer aldığı bir kiliseydi. Yapıldığı günden bu yana sürekli tahribat gören, Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra camiye dönüştürdüğü, hem dini hem de siyasi özellikleri olan bir yapıdır. İstanbul siluetini oluşturan, şehirle bütünleşmiş görkemi sizleri de saracak.

2. Topkapı Sarayı

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

Osmanlı İmparatorluğu’nun neredeyse 400 yıl boyunca eğitim, idare ve sanat merkezi olarak kullanılmış olup, içerisinde bir çok mimariyi barındıran kompleks bir yapı. Fatih Sultan Mehmet’in ilk altın parayı bastırdığı tarihlere denk gelmesine şaşmalı. Zamanında içinde 4000 kişinin yaşadığı bu yapı 380 sene boyunca devletin idari merkezi olarak kullanılmıştır. Zengin mimari anlayışı, iç içe geçen dört avlusu ve bahçeleriyle, Osmanlı Devleti’nin o dönemlerini hissettirmeye devam eden Topkapı Sarayı, İstanbul’da görülmesi gereken 10 tarihi yapı arasında.

3. Yerebatan Sarnıcı

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

6. yüzyıl başlarında Bizans imparatoru I. Justinianus’un yaptırdığı büyük su sarnıcı Ayasofya’nın güneybatısında bulunuyor. Suyun içinde yer alan ve sayılamayacak kadar çok görünen sütunlarından dolayı Yerebatan Sarayı deniyor. Sütunların birçoğu devşirme malzeme, yani daha eski yapılardan alınıp burada kullanılmış. Dor, Corint üslubundaki başlıklarla birlikte Medusa başlarının olduğu sütun başlıkları çok ilgi çekiyor. Günümüzde müze olarak ziyarete açık. Bir çok etkinliğe büyülü ambiansı ile ev sahipliği yapıyor.

4. Sultanahmet Camii

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

Yabancı turistlerin ‘Blue Mosque’ dedikleri cami, Sedefkar Mehmet Ağa’nın imzasını taşıyor. Osmanlı klasik dönem mimari özelliklerine sahip olan camide minare ve şerefe sayılarına ilişkin çeşitli hikayeler mevcut. İlk yapıldığı zamanlarda bir külliye olsa da zamanla içerisindeki yapılar tahrip olmuş. 20.000 den fazla İznik Çinisi ile bezenmiş olan yapı Türkiye’de bulunan 6 minareli tek camidir. Günümüzde 1. Ahmet’in türbesi, güneş saati ve şadırvanı İstanbul’da görülmesi gereken 10 tarihi yapı arasında yerini alıyor.

5. Galata Kulesi

İstanbul'da görülmesi gereken 10 tarihi yapı

İstanbul’a giden herkesin sırtını kuleye yaslayarak poz verdiği, manzarasıyla büyüleyen ve dünyanın en eski kuleleri arasında yer alan Galata Kulesi’nin çok fazla hikayesi var. En çok ilgi göreni de, kuleye ilk çıktığınız kişiyle evleneceğiniz yönünde olanı. Bizans, Cenevizliler ve Osmanlı’nın kullandığı, tarih kokan kule oldukça ilgi görüyor, kent siluetindeki önemini korumaya devam ediyor. İstanbul’un simgelerinden biri olan kule acı,tatlı pek çok anıya şahit oluyor.

6. Kapalı Çarşı

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen çarşı, son halini Kanuni Sultan Süleyman zamanında almıştır. Lonca sistemiyle çalışan ve o dönemlerde kentin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı büyük çarşı, 1894’te bir restorasyon geçirdi. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde 17. yüzyılda çarşıda bulunan yapıların sayısı mevcuttur. Günümüzde hala İstanbulluların, yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir yer. En güzel kahvelerin, hediyelik eşyaların, otantik objelerin yer aldığı kapalı çarşı her daim uğrak yeri.

7. İstiklal Caddesi

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

İstanbul denilince akla gelen on yer arasında İstiklal Caddesi de var. Tramvayın verdiği nostaljik hava, araçlara kapalı ve eski elçilik binalarıyla paralel olan cadde, günümüzde de çok popüler. Osmanlı’nın yükseliş döneminde İngiliz, Hollandalı, Fransız gibi pek çok ulustan insanın akın ettiği bölge, ticaretin yükseldiği bir alan olmuş. Sonrasında Fransız yoğunluğu hissedilince caddeye “Grande Rue de Pera” denilmeye başlanmış. Işıltısı, enerjisi, kalabalığıyla hep ilgi odağı olmuş, olmaya da devam edecek gibi görünüyor.

8. Rumeli Hisarı

İstanbul'da görülmesi gereken 10 tarihi yapı

Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, İstanbul’un fethinden önce yaptırılan hisar, stratejik bir yerde konumlandırılmış. Boğaza kuzeyden gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla inşa edilmiştir. 30 dönümlük bir araziyi kaplayan hisarda uzun zamandır Rumeli Hisarı Konserleri veriliyor. Kulle-i Cedide, Yenice Hisar, Boğazkesen Hisarı olarak da adlandırılmış. 1953’te yapılan restorasyondan sonra birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor, eşsiz manzarası ve tarihi geçmişiyle ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

9. Dolmabahçe Sarayı

İstanbul'da görülmesi gereken 10 tarihi yapı

19. yüzyılda yaptırılan saray, selamlık, tören salonu ve haremden oluşuyor. Topkapı Sarayı’nın işlevselliğini yitirmesinden sonra payitahtın yeni sarayı haline gelmiş. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Yavuz Sultan Selim’in sarayın bugünkü yerine bir köşk yaptırdığını, 1. Ahmet zamanında ise mekanın taşla doldurulup, köşkün büyütüldüğünü yazar. Dolmabahçe isminin buradan geldiği söylenmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra da Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer olduğu için ayrı bir önemi vardır.

10. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul'da Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yapı

Dünyanın en büyük müzelerine sahip şehirlerden biri de İstanbul’dur. Tarihi yapılardan bahsetmişken, müzelere de değinmemek olmaz. Temelleri Aya İrini Kilisesi’nde toplanan eski eserlerin oluşturduğu Müze-i Hümayun kurulması ile atılmıştır. Türkiye’nin ilk arkeologu Osman Hamdi Bey’in yöneticilik yaptığı ve mekan olarak dar gelmeye başlamasıyla Alexandre Vallaury tarafından tasarlanan yeni binaya taşınmıştır. Türkiye’de müzecilik, eski eser bilincinin oluşmaya başladığı yıllardan beri önemini koruyan ve ziyaretçilerini sarıp sarmalayan müzeler görülmeye değer.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
5
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak