Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

5 dk okuma süresi


Uyku, her yaştan insanın fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemlidir. Uyku hakkında bilmediğimiz pek çok şey var. Uykumuzu iyi aldığımız zaman zihinsel ve fiziksel olarak iyi hissederiz. Bu durum günlük hayatımızda ki performansımızı iyi yönde etkiler. Uyku anında ise beynimiz günlük bilgileri sıralamak ve depolamakla meşguldür. Uykuya geçtiğimizde vücudumuz da epifiz bezi tarafından salınan melatonin hormonu yüksek seviyelere çıkar. Uyurken yaşadığımız bazı durumlar herkesin yaşadığı normal fizyolojik olaylar olsa da bazı garip durumlar uyku bozukluğunun varlığıyla alakalıdır. Aynı zamanda rüyalarında beste yapan müzisyenler ve buluş yapan mucitlerde vardır. Bu içeriğimizde derin uyku durumundayken bazen yaşadığımız enteresan haller listesini sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1. Patlayan Kafa Sendromu

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Genellikle tam uykuya dalarken ya da uyanmadan hemen önce olur. Önüne geçilemeyen yüksek seslerin duyulduğu bu sendrom bazı insanlarda uykuya geçtikten 1-2 saat sonra görülür. İnsanlar aniden gerçekleşen bu olayı hayatlarında bir defa yaşar. Bu olaydan muzdarip olanlar kafalarının içinde patlayan korkunç seslerden şikâyetçiler. Bu sesleri rüya olarak değil gerçekten oluyor gibi duyarlar. Bu hastalığı yaşayanlar şiddetli baş ağrısı çekerler. Yeniden uykuya daldıklarında ise elektrik çarpması gibi bir his yaşarlar. Bu hastalıkta herhangi bir fiziksel zarar görülmez. Ancak yaşanılan bu olay kişide korku, kafa karışıklığı ve uyku düzeni bozukluğuna sebep olur. Yorgunluk, duygusal stres, uykusuzluk, şiddetli egzersiz, fazla kafein ve nikotin kullanımı bu durumu etkiler.

2. Konuşmak

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Uyku durumundayken yaşadığımız konuşma hali enteresan haller arasında bulunur. Uykuda konuşma yetişkinlerde alışılmadık bir durumdur. Çocuklarda ve ergenlerde ise sıklıkla görülen bu durum gün içerisinde söylenemeyen şeyleri içerebilir. Uykuda konuşan bilinçaltımızın, konuşma süresi kısa ve seyrektir. Konuşma olarak adlandırdığımız sesler ise her zaman anlaşılır konular içermez. Bazen kızgın ve öfkeli ifadeler kullanılırken bazen de gülme içerebilir. Uykuda mantıklı ya da mantıksız konuşmak strese bağlı uyku bozukluğunu gösterir. Uykudayken kullanılan kötü sözler günlük hayatımızda kullandığımızdan 800 kat daha fazla ön plana çıkar. Uyandıktan sonra ise konuşulan şeyler genellikle hatırlanmaz.

3. Uyurgezerlik

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Uykuda en çok yaşanan ve gece terörü olarak bilinen olay uyurgezerliktir. Genelde üçüncü Rem aşamasında beyin dalgalarının yavaşladığı ve nefes almanın derinleşip yavaşça ilerlediği “derin uyku” sırasında gerçekleşir. Bu haldeyken insanlar hemen kendilerine gelemez. Genellikle çocuklarda görülen bu durum yetişkinlerde ise ortaya çıkabilecek bir hastalık türüdür. Bu durum karmaşık ve bazı zamanlar ise tehlikeli davranışlara neden olur. Uyurgezerlik bireyin yatakta oturması, yatak örtüleriyle uğraşması, yataktan kalkmadan önce şaşkın bir şekilde etrafına bakması ve yavaşça dolaşmaya başlamasıyla başlar. Aynı zamanda kişi sese, ışığa veya belirli bir odaya doğru yürüyebilir. Kıyafet değiştirmek, kapıları açmak ya da banyoyu kullanmak gibi karmaşık davranışlarda bulunabilir.

4. Yüksekten Düşme Hissi

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Bu his uyku durumundayken yaşadığımız adrenalin dolu enteresan haller içerisinde ilk yerini alır. Uyku başlangıcında birçok kişinin genellikle yaşadığı yüksekten düşme hissi herkese eşlik eder. Bu durum bedenin sarsılmasına ve kişinin tam anlamıyla irkilmesine sebep olur. Her yaştan insanın sıklıkla yaşadığı bu olay bir uyku bozukluğu değildir. İliklerimize kadar hissettiğimiz bu hissiyat yetişkinlerde yüzde 60-70 oranında görülür. Yorucu bir günün ardından kasların aniden kasılıp gevşemesi sonucu boşluğa düşmeye neden olan bu his oluşur. Uykuya hazırlanan ya da hafif uyku evresinde vücutta oluşan elektriksel akım ve değişen hormonlar nedeniyle bu durum meydana gelir.

5. Lüsid Rüya

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Lüsid rüya, rüya gördüğünün farkında olmaktır. İnsanların yarısı hayatlarında bir kez bu durumu yaşar. Hatta bazı insanlar biraz egzersizle herkesin rüyalarını kontrol edebileceğini düşünür. Rüyalarını kontrol eden insanlar daha yaratıcıdır. 6 ila 19 yaş arasında ki çocukların lüsid rüyalar görme ihtimalleri daha yüksektir. Bu durum yaşlandıkça azalır. Çocuk ruhlu sanatçılarda da bu durum sıkça görülür. Rüyaları kontrol etmek aslında kâbuslarından kaçmak için kullanılır diyebiliriz. Tabiii daha eğlenceli şeyler yaşamak için ya da tekrar göremeyeceğimiz insanları görmek içinde rüyaları kontrol ederiz. Lüsid rüya görenler, rüya sırasında genellikle ellerini kontrol ederler. Bazı bilim adamları Lüsid rüyanın, uykunun değil de uyanıklığın bir aşaması olduğunu düşünür.

6. Cinsel Eylemler

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Enteresan haller içerisinde uyku durumundayken yaşadığımız bir hastalıktır. Belirtileri sebebiyle uyurgezerlik ya da sara hastalığı ile karıştırılır. Bazı insanlar uyku sırasında erotik davranışlarda bulunabilir. Bu durum uyurgezerliğe benzer şekilde, hızlı olmayan göz hareketi olan NREM evresinde gerçekleşir. Genellikle erkeklerde görülen utanç verici bu durum kişinin uykudayken partnerine saldırmasına sebep olabilir. Bilinçsizce gerçekleştirilen bu eylem “sexsomnia” olarak bilinen bir parasomninin türüdür. Uyku sırasında gerçekleştirilen bilinçsiz hareketler sabah uyanıldığında ise hatırlanmaz.

7. Rüyaları Canlandırmak

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Uyku esnasında kaslarımızda bazı hareketler olur. Uyku süresinin bir anında Rem dönemine girip tamamen felç oluruz. Eğer bu felç gerçekleşmezse gördüğümüz rüyaları yaşarız. Mesela yumruk atar, bağırır, hareket haline geçeriz. Hızlı göz hareketi olarak bilinen REM uykusu sırasında bu felcin gerçekleşmemesi bir uyku bozukluğudur. Gerçekleşmediği zaman istemsizce oldukça karmaşık eylemler yapmamıza neden olur. Bu uyku bozukluğuna sahip kişiler, rüyalarında yaşadıkları şeylere yatakta hareket ederek ya da fiziksel olarak tepki verme eğilimindedir. Yaygınlık oranına göre net olamamakla birlikte genelde 50 yaş ve üzerinde görülür. Bununla birlikte şiddet içeren REM uyku davranış bozukluğu, kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür.

8. Horlamak

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Enteresan haller olarak adlandırdığımız horlama, uyku durumundayken yaşadığımız bir eylemdir. Horlama, nefes alırken dar bir boşluktan geçen havanın, geçtiği boşluğun çevresini oluşturan yumuşak dokudan gelen titreşim sesidir. Yetişkinlerin yüzde 45’i bazen 25’i ise her zaman horlar. Horlayan kişilerin yüzde 5’inde ise şiddetli horlama görülmektedir. Horlama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Horlamaya, burunda bulunan kıkırdak ya da kemik eğikliği, burun eti büyümesi, sinüzit gibi etkenler sebep olabilir. Bununla birlikte boğaz da bademciklerin aşırı büyük olması, küçük dilin ve yumuşak damağın sarkık olması da buna neden olabilir. Aşırı kilo, çok fazla alkollü yaşam da diğer etkenler arasındadır.

9. Karabasan

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Kişinin uykuya dalma ve uyuması esnasında beyinde bazı değişiklikler olurken helezon halinde bir uyku süreci başlar. Neredeyse her insanın hayatında bir kez yaşadığı bu olay sırasında kaslar felçli olur. Uyku felci sırasında beyin bir şekilde uykudan uyansa da kaslar felçli kalır. Kişi hareket edemez ve sanki üzerinde biri oturmuş gibi hisseder. Bu durum halk arasında “Karabasan” olarak adlandırılmaktadır. Manevi değerlerle açıklanan bu olay aslında bir uyku bozukluğudur. Gerçekte ise insanın üzerine oturan herhangi bir varlık yoktur. Uyku düzeni değişen, madde bağımlısı olan, anksiyete sorunu yaşayan veya uzun süre sırtüstü uyuyan insanlarda uyku felci sıkça görülmektedir. Aynı zaman da depresyon ve gün içinde ağır stres yaşayan insanlar uyku felcine eğilimlidir.

10. Rüya Görmek

Uyku Durumundayken Yaşadığımız Enteresan Haller

Enteresan değil de normal olan haller içinde bulunan rüya görme uyku durumundayken yaşadığımız bir olaydır. Hiç rüya görmediğini söyleyenler olsa da muhtemelen unutmayı tercih etmişlerdir. Çünkü her insan uyku sırasında en az 1-2 saat rüya görür. Rüyaların en çok görüldüğü zaman uyanıklığa en yakın olduğumuz zaman olan Rem vaktidir. Sekiz saatlik bir uyku diliminde dört kez Rem uykusuna girip bolca rüya görürüz. Uyandığımız zaman ilk 10 dakika içerisinde ise her şeyi unuturuz. Bazı insanlar rüya görmeyi yaşadıklarımızın bir tekrarı ya da yaşayacağımız olayların birer provası olarak düşünmektedir. Bazı insanlar ise enteresan bir şekilde hatırlamak için değil de unutmak için rüya gördüğümüzü düşünürler.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
1
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak